Nye pædagogiske kompetencer styrker undervisningen og giver fælles sprog

Nye pædagogiske kompetencer styrker undervisningen og giver fælles sprog

februar 12, 2020 0 Af admin

Vi er to faglærere fra frisøruddannelsen på NEXT, der har været ansat siden 1998.  Vi har begge gennemført Diplomuddannelsen i Erhvervspædagogik, da vores gamle pædagogikum var forældet. Den ene af os var på det første hold i 2016 og den anden på det sidste hold i 2019.

I indlægget vil vi gerne dele vores oplevelser af forløbet og hvilke kompetencer, vi har kunne tage med videre til vores egen undervisning.

Indlægget er skrevet af Helle Kallerup, faglærer, NEXT og Line Raahauge Sørensen, faglærer, NEXT.

En ny og genopfrisket viden

Når man som faglærer har være ansat over 20 år det samme sted, kommer man hurtigt ind i en rutine af en ensformig undervisningsform. Derfor har det været enormt givende at få genopfrisket didaktiske emner og tilegne sig ny viden gennem diplomuddannelsen.

Det har været meningsfuldt at binde den nye pædagogiske viden sammen med det, som vi har lært gennem de mange års arbejdserfaringer.

For eksempel var den digitale udvikling endnu ikke sket, dengang vi blev færdiguddannet. Men med diplomuddannelsen har vi fået læring og viden om digitale midler, og på den måde kan vi bedre følge med tiden. Det har hjulpet enormt meget til planlægningen og gennemførelsen af vores undervisning, og vi kan også bedre imødekomme vores elevers forudsætninger.

Desuden har uddannelsen hjulpet til, at der bliver talt mere pædagogik på afdelingen. Vi har fået et fælles sprog, både os der er uddannet før 2010 og dem der er uddannet efter.

Når det er sagt, har det også været hårdt at skulle studere igen. Uddannelsen er blevet langt mere akademisk med større krav og et højere niveau. Det har været en udfordring for nogle, da vi alle kommer fra praktiske fagområder.

Dog er vi sikre på, at det også har været sundt for os at blive sat i rollen som studerende. Det har været rart at få fornemmelen af, hvordan det er at studere. Så kan vi bedre relatere til vores egne elevers oplevelser.

Brugbare undervisningsredskaber

De nye pædagogiske indsigter har gjort arbejdet nemmere og givet os mere tid til faglig fordybelse.

For eksempel er køen ved kopimaskinen blevet kortere efter forløbet. Før i tiden kopierede vi alt materiale til eleverne, men nu kan eleverne få materialet udleveret digitalt over platformen itslearning. Læringsplatformen itslearning bruges til stort set alt i dag, og det har gjort arbejdet nemmere, når alt at samlet et sted.

De digitale tiltag bruges også mere effektivt i undervisningen. Her kan eleverne nu inddrage deres mobiltelefoner som et hjælperedskab på et niveau, som vi kan styre.

For eksempel gør vi meget brug af QR-koder i frisørundervisningen. Her scanner eleverne koderne og bliver ført videre til teorivideoer, hvor de hele tiden kan genopfriske deres viden i vores forskellige discipliner. Eleverne kan også selv lægge videoer op af deres arbejde, så andre elever kan følge med og lære af det. På den måde får vi koblet teori og praksis sammen i stedet for, at man deler det op. Så kan eleverne hele tiden afprøve den viden, som de tilegner sig.

Vi kunne godt tænke os endnu flere af disse digitale tiltag, men desværre bliver man indhentet af den travle tidsbegrænsede hverdag, hvor det er svært at planlægge ind. Der mangler ofte tid til, at vi kan udvikle disse redskaber til undervisningen.

Samarbejde på tværs af NEXT

Diplomuddannelsen har givet os mulighed for at komme ud af huset i et andet læringsmiljø med andre folk, end vi er vant til. Vi har været meget blandede hold med faglærere fra alle NEXTs forskellige erhvervsuddannelser.

Det har fungereret rigtig godt at studere med kollegaer fra andre fagområder på NEXT. For selv om vi ikke taler det samme faglige sprog, har vi stadig fælles mål som én stor skole. Det har resulteret i mange gode snakke, et godt samarbejde og at vi har kunne trække på hinandens erfaringer og tilgangsmåder. Desuden er det helt klart en styrke for vores skole, at vi alle har fået samme forudsætninger i forhold til de tillærte pædagogiske kompetencer.


Dette er tredje indlæg i vores blogstafet, der sætter fokus på samarbejdet med NEXT Uddannelse København om opkvalificering af deres erfarne undervisere gennem et modul på Diplomuddannelsen i Erhvervspædagogik.

Du kan læse de andre indlæg her

Når praksis og ny læring smelter sammen

Kompetenceudvikling tæt på praksis – kan man overhovedet det i virkeligheden?

Del indlægget